Skip to content

Client

Suraj Randive

 

Project Details

Plot 1,650 sq. ft.

Built Up 1,500 sq.ft.

Total Cost 27 lakhs

Cost/sq.ft. 1800

Nagpur, Maharashtra

The house is located in kharbi, a developing locality in the orange city of Nagpur, Maharashtra. Our team was provided with a very basic brief of designing a two bedroom hall kitchen residence for a family of four. The plot is located in a very dry locality with rather scarce vegetation, so we felt a need for creating green spaces within the house to connect the users to the surrounding. This was achieved by bringing the peripheral passages into the house and turning them into green spaces.

Conceptually the house has been designed on the basic principle of addition and subtraction of volumes to create voids and rigid geometries. Spatially the house has been divided into two types of spaces. One is the extroverted zone comprising of the entrance foyer, living and dining area looking towards the street. The idea was to create a visual connectivity amongst the spaces looking towards the street to create the sense of bigger spatial volume. The other is the introverted zone comprising of the two bedrooms.

Architect

Ar. Aman Chand

Ar. Akshay Bhandarkar

 

Team

Contractor

Suresh Mahalle

Carpenter

Prabhu Warambe

Photographer

Pratik Panzade

The house is located in kharbi, a developing locality in the orange city of Nagpur, Maharashtra. Our team was provided with a very basic brief of designing a two bedroom hall kitchen residence for a family of four. The plot is located in a very dry locality with rather scarce vegetation, so we felt a need for creating green spaces within the house to connect the users to the surrounding. This was achieved by bringing the peripheral passages into the house and turning them into green spaces.

Conceptually the house has been designed on the basic principle of addition and subtraction of volumes to create voids and rigid geometries. Spatially the house has been divided into two types of spaces. One is the extroverted zone comprising of the entrance foyer, living and dining area looking towards the street. The idea was to create a visual connectivity amongst the spaces looking towards the street to create the sense of bigger spatial volume. The other is the introverted zone comprising of the two bedrooms.

Client

Mr. Suraj Randive

Project Details

Plot 1,650 sq. ft.

Built Up 1,500 sq.ft.

Total Cost 27 lakhs

Cost/sq.ft. 1800

Nagpur, Maharashtra